dinsdag 15 november 2011

Maak je hersenen gelukkig

En doe iets met je handen!



Hoe komt het toch dat onze ouders, een grootouders minder leden aan depressies? Kelly Lambert, Amerikaans psycholoog, ontdekte dat werken met je handen een depressie helpt voorkomen. Wij hebben voor alles een apparaat: stofzuiger, wasmachine, auto's en ga zo maar door.

Probeer het eens: bak je eigen brood, bak je taart ( niet uit een kant- en- klaar pak natuurlijk!) of lap je ramen eens aan de buitenkant. Je zult merken dat je er meer energie van krijgt.

Vroeger hadden onze voorouders een zwaar leven; ploeteren, werken, schrobben. Veel meer dan wij nu doen. Of in ieder geval anders. Toch was men toen optimistischer dan wij nu.

Psycholoog Lambert deed een proef met ratten. De ene groep liet ze zoeken en graven naar voedsel en bij de andere groep werd het voedsel gewoon aangeboden zonder dat ze iets hoefden te doen. Wat bleek, de werkratten bleven volhouden toen de 2 groepen ratten een lastigere uitdaging kregen. De rentenierratten gaven al snel op. Wat ze met onze handen doen heeft geen directe relatie meer met overleven en dat zet onze hersenen op het verkeerde been. We moeten ons dus afvragen of onze moderne manier van leven met auto, dvd, pc, niet de oorzaak is van onze gevoelens van ontevredenheid.

Onze hersenen worden gestimuleerd als we eten maken, aardappelen schillen, wortels schrapen. Door de ingewikkelde handbewegingen komen er andere verschillende hersencentra in beweinging. Als we dit dagelijks gaan doen zullen we een gevoel van tevredenheid voelen.

Ik doe het gewoon meer en weet dat de theorie klopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten